Министърът на външните работи Николай МилковНиколай Милков е роден на 10

...
Министърът на външните работи Николай МилковНиколай Милков е роден на 10
Коментари Харесай

Служебният външен министър участва в заседание на Съвет Външни работи на ЕС


Министърът на външните работи Николай Милков  Николай Милков Николай Милков е роден на 10 декември 1957 година в София.   Завършил е Френската гимназия в София, взе участие през днешния ден в постоянното месечно съвещание на Съвет „ Външни работи “ на Европейски Съюз, което се състоя в Люксембург.

Основните акценти в дневния ред бяха съветската експанзия против Украйна, връзките на Европейски Съюз с Китай, обстановката в Иран, Буркина Фасо, Ливан, Етиопия, климатичните промени (подготовка на COP27), Босна и Херцеговина, подписаният сред Турция и Либия Меморандум по отношение на въглеводородите и Стратегията за съгласуваност на Европейски Съюз “Глобален портал ”. 

Външните министри на Европейски Съюз показаха съществено безпокойствие от продължаващата съветска военна експанзия против Украйна. Осъдиха последните набези, осъществени от съветската войска против Киев и други украински градове, както и съветските офанзиви против мирни поданици и гражданска инфраструктура. Съветът утвърди отпущането на шести транш от ограничения за помощ по линия на Европейския инструмент за мир /EPF/ и установяването на военна ОПСО задача с непослушен мандат за подкрепяне на Украйна. Министър Николай Милков  Николай Милков Николай Милков е роден на 10 декември 1957 година в София.   Завършил е Френската гимназия в София, означи с безпокойствие ескалацията на съветската експанзия, както и хибридните офанзиви и дезинформацията против страни членки на Европейски Съюз. Информира сътрудниците си за помощта, която българското държавно управление даде на Украйна, включваща зимни дрехи и медицински комплекти. Българският външен министър акцентира смисъла на единството на Европейски Съюз и усилването на интернационална поддръжка за Украйна. В съвещанието се включи по видео връзка и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Съветът приготви полемиката на държавните и държавните ръководители по Китай за идното съвещание на Европейския съвет на 20-21 октомври 2022 година Министрите потвърдиха валидността на открития многопластов метод на Европейски Съюз по отношение на Китай. Отчетоха смисъла на Китай като значим стопански и търговски сътрудник за Европейски Съюз. Обединиха се към мнението, че връзките с Пекин би трябвало се основават на ясни правила и взаимноизгодно и равнопоставено съдействие. Настояха Китай да заеме ясна позиция на наказание на съветската експанзия против Украйна като съществено нарушаване на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации.  

Министрите дискутираха обстановката в Иран и вълната от митинги в страната след гибелта на 22 годишната иранка Махса Амини, като показаха мощно безпокойствие от сериозните нарушавания на правата на индивида в Иран. Приети бяха нови ограничаващи ограничения в тази тенденция. 

Външни министри на Европейски Съюз разискаха политическата обстановка в Босна и Херцеговина след извършените на 2 октомври 2022 година общи избори в страната и рекомендацията на Европейска комисия от 12 октомври 2022 година за даване на БиХ на статут на страна претендент за участие, при изискване че бъдат подхванати избрани стъпки в осем най-ключови области. Министър Милков прикани за формулиране на подобаващ метод за активизиране на процеса на европейска интеграция на Босна и Херцеговина, като уточни, че мнението на Европейска комисия заслужава внимание. 

В рамките на съвещанието на Съвет “Външни работи ” министър Милков организира диалози с външните министри на Франция, Чехия и Полша, както и с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР